.
Tazett (Narcissus papyraceus) är en lökväxt i familjen amaryllisväxter, och den har i Sverige blivit en populär krukväxt för advents- och julfirande. I sitt ursprungsområde kring Medelhavet blommar de i december – februari, och det är inte svårt att köpa lökar och driva upp inomhus så att de blommar i december här i Sverige.
Värt att tänka på är att tazetten doftar mycket starkt, och även personer som i vanliga fall inte har några problem med blomdoft kan känna att det blir för överväldigande eller få problem med irriterade ögon om de sitter länge i ett rum med stark tazettdoft.
Förutom den rena arten går det att hitta diverse kultivarer i handeln. Störst är utbudet vanligen på senhösten, då lökar säljs till personer som vill driva upp dem hemma för att ha blommande tazett i krukor lagom till advents- och julfirandet. Närmare december börjar tazett också dyka upp färdiguppdriven i blomsterhandeln.
Narcissus papyraceus är hemmahörandes i Medelhavsområdet, inklusive stora delar av den iberiska halvön. Den växer i både Europa och nordvästra Afrika, och utbredningsområdet sträcker sig öster ut mot Balkan.
Den typiska miljön för arten i det vilda är flodbanker och lågliggande vattenrika ängsmarker. Den trivs på platser där jorden aldrig torkar ut helt och hållet.
I Medelhavsområdet blommar de i december, januari och februari då det är som kallast i den regionen.
Tazett blir ungefär 35-45 cm hög.
Bladen är smala och mökrgröna.
Tazett tillhör släktet Narcissus, och är alltså nära släkt med till exempel påskliljan (Narcissus pseudonarcissus) och pingstliljan (Narcissus poëticus). Tazett påminner om dem när det gäller utseendet, men tazettens blommor är mer gracila.
Tazett får vita, sirliga blommor med gula ståndare. Blomman har vanligen sex kronblad, men ibland är det åtta istället.
Blommorna sitter på ungefär 20 cm långa stjälkar, och varje stjälk kan få uppemot tio blommor som sitter nära inpå varandra.
Tazett är en av de starkast doftande narcisserna.
Det här är en lökväxt.
Det finns lite olika tekniker för att driva upp tazetter inomhus så att de blommar i december, och detta är en av dem:
Tazetter är inte vinterhärdiga i Sverige, så om man planterar ut lökarna i rabatten kommer de att frysa sönder nästa vinter. En lösning är att man planterar dem i en urna som man ställer ut i trädgården när vädret blivit varmt nog och sedan tar in igen innan vinterkylan slår till.
Förr, när tazettlökar var dyrare, var det vanligt att man sparade lökar från år till år för att kunna driva upp dem lagom till advents- och julfirandet. Numera är det mycket vanligare att man köper nya lökar varje höst, njuter av blommorna i december och sedan kastar (eller komposterar) lökarna när blomningen är över.
Hela växten är giftig för människor och vissa djur, och löken är extra giftig.
Att förtära tazett kan ge symptom från matsmältningssystemet, till exempel magont, illamående, kräkningar och diarré.
Om någon har fått i sig tazett bör man ge lite dryck och kontakta Giftinformationscentralen. Vanligen är det inte någon större fara så länge det inte rör sig om mer än en lök eller en stor mängd andra växtdelar, eller personen är extra känslig.
Bland kultivarerna hittar vi plantor som på olika vis skiljer sig från den rena arten N. papyraceus. Ett exempel är att det finns kultivarer som blommar med fyllda blommor.
Vill man ha en fylld tazett kan man till exempel välja kultivaren ´Erlicheer´ som brukar vara ganska lätt att hitta i de svenska butikerna under hösten. Erlicheer är en fylld vitblommande tazette som brukar blomma rikligt. Om man vill förlänga blomningstiden kan man ställa plantan svalt under nätterna efter att den börjat blomma. Det är förstås lite bökigt att flytta krukan fram och tillbaka varje dag, men det kan förlänga blomningstiden med flera veckor.