. Liljor - Lökar Liljor - Lökar

Liljor

I trädgårdshandeln finns det ett mycket stort utbud av liljor, varav de flesta får mycket iögonfallande, klockformade blommor som doftar underbart och sitter högt upp på pampiga blomstjälkar. Förutom de rena arterna finns det massor av hybrider och kultivarer som utvecklats för olika syften, till exempel för att vara extra vinterhärdiga eller ha en special blomdoft.

Liljorna växer från lökar och kommer tillbaka i trädgården efter vintern, år efter år. Om man planterar liljor som inte är vinterhärdiga i ens odlingszon behöver man ta upp lökarna innan vinterkölden kommer och förvara dem svalt men frostfritt tills det är säkert att väcka upp dem igen.

Liljor går att köpa i många olika blomfärger, inklusive många olika nyanser av gult, rosa, blått och vitt.

daglilja

Liljesläktet

Liljesläktet (Lilium) innehåller ungefär ett hundra beskrivna arter. De flesta är hemmahörandes i den norra tempererade zonen, men vissa härör från varmare klimat i Sydostasien.

Det finns inga inhemska svenska arter, men flera arter som importerats som prydnadsblommor är numera förvildade, bland annat brandliljan, krolliljan och tigerliljan.

De flesta liljor vi hittar i trädgårdshandeln nu för tiden är inte rena arter, utan hybrider och hybridkultivarer.

Beskrivning

  • Arterna i liljesläktet (Lilium) är perenner och bildar lökar som inte har några lökskal. Från löken utvecklas upprätta stälkar med blad. Ibland uppstår bulbiller i baldvecken.
  • Liljor har toppställda blomställningar, som kröns av en eller flera blommor. Den exakta konfigurationen varierar mellan arterna och sorterna, och blommorna kan till exempel sitta i klase, kvast eller flock.
  • Det är vanligast att liljor får klockformade eller trattformade blommor, men skålformade eller rörformade förekommer också. Det finns väldigt många blomfärger att välja mellan i trädgårdshandeln, till exempel vita, rosa, röda, gula, brandgula eller purpurfärgade.
  • Liljor har sex hylleblad, sex ståndare och ett stift.
  • Vid basen av hyllebladen sitter nektarier där det finns nektar åt pollinerande insekter.
  • Fröna är stora och platta, och mognar i en skyddande kapsel.

Skötselråd

Vår rekommendation är att du inhämtar skötselråd för just den lilja du är intresserad av, eftersom de olika liljornas behov och önskemål varierar. I allmänhet brukar de flesta liljor dock trivas bäst i mullrik jord som dränerar väl, och många av dem – men inte alla – mår bäst när pH-värdet är lågt. För att få ned pH-värdet kan man använda sig av barrkompost.

Om dina liljor trivs i trädgården kan de bilda sidolökar, som man kan ta tillvara på för att driva upp nya plantor. Om det rör sig om vinterhärdiga liljor kan du låta dem sköta spridningen på egen hand – du låter lökarna stanna kvar i jorden året runt och de skickar ut sina sidolökar som de vill.

Det finns gott om liljor i handeln som är härdiga i odlingszon I och II i Sverige, och vissa klara sig även i ännu hårdare klimat om man täcker dem ordentligt inför vintern, till exempel med luftig barkmylla. Ett annat alternativ är att odla liljor i krukor som är enkla att ta in för sval med frostfri vinterförvaring.

Indelning i trädgårdsvärlden

Det är brukligt att dela in liljor i nio olika grupper (divisioner) i trädgårdsvärlden:

  1. Asiatliljor (Engelska: Asiatic hybrids), Lillium Asiatiska Gruppen
  2. Mandarinliljor (Engelska: Martagon hybrids), Lillium Martagon-Gruppen
  3. Candidumliljor (Engelska: Candidum hybrids), Lillium Candidum-Gruppen
  4. Bellinghamliljor(Engelska: American hybrids), Lilium Amerikanska Gruppen
  5. Longiflorumliljor (Engelska: Longiflorum hybrids), Lilium Longiflorum-Gruppen
  6. Kejsarliljor (Engelska: Trumpet hybrids), Lilium Regale-Gruppen
  7. Orientliljor (Engelska: Oriental hybrids), Lilium Orient-Gruppen
  8. Övriga hybrider (Engelska: Miscellaneous hybrids), den här gruppen används för liljehybrider som inte passar i någon annan grupp
  9. De rena arterna och deras kultivarer

Det som för var de egna grupperna Fiesta, Harlequin, Midcentury och Preston räknas numera som en del av gruppen Asiatliljor. Backhouseliljorna räknas som Mandarinliljor. Det vi i Sverige fortfarande kallar för Bellinghamliljor är numera American hybrids i många engelska publikationer.

Jag vill ha vita liljor i trädgården

Liljor förekommer i många olika färger, men för många av oss har den vita liljan en särställning – och den är också en lilja som förekommer mycket flitigt i poesi, sångtexter, religiösa allergorier, med mera.

Vita liljor är en favorit världen över och de har en enastående förmåga att passa in i nästan alla sammanhang – de kan utgöra höjdpunkten i en pampig brudbukett eller stå i enkel vas på köksbordet för att lysa upp en vanlig torsdag utan att kännas det minsta malplacerade på endera platsen. De är festliga nog att användas vid alla sorters firanden, men har tack vare sin rena elegans sammtidigt kommit att bli ett stående inslag i mer sobra högtidlighållanden, till exempel begravningar och minnesdagar.

I den grekiska mytologin skapades de vita liljorna ur Heras bröstmjölk samtidigt som Vintergatan (”The Milky Way”) uppstod. I den antika dikttraditionen var vita liljor en symbol för mildhet, och en liknande symbolik ser vi även i den kristna idévärlden där jungfru Maria ofta avbildats med en vit lilja som symbol för hennes oskuldsfullhet och milda väsen. Det finns till och med en lilja som fått namn efter henne – Madonnaliljan (Lilium candidum).

Vill man plantera vita liljor finns det gott om olika kultivarer som fungerar bra i en svensk trädgård, både rent vita och sådana som har inslag av något mer, till exempel blekrosa toner.

Här är några exempel:

Asiatlilja ’Inuvik’

Det här är en låg asiatlilja som blommar i vitt och inte brukar bli högre än 45 cm. Vill man odla vita liljor för att använda som snittblommor är Inuvik ett bra val. Som för de flesta andra asiatliljor brukar blomningen starta jämförelsevis tidigt under säsongen. Doften är härligt kryddig.

Inuvik är vinterhärdig i odlingszonerna I och II i Sverige.

Asiatlilja ’Annemarie’s Dream’

Blomknopparna är limefärgade men den utslagna blomman är vit. Annemarie´s Dream är en dubbelsort där ståndarna är ombildade till inre kronblad och det inte finns några orangea pollenkorn. Den här kultivaren brukar bli ungefär 50-70 cm hög och blommar i juli – september.

Orientlilja ’Polar Star’

Det här är en yppig dubbelblommande lilja. Blommorna är vita med ett iögonfallande limegrönt centrum. Plantorna kan bli uppemot en meter höga, så om man odlar dem i kruka är det viktigt att krukan är stabil nog. Blomningen brukar ske i juli – augusti.

Orientlilja ’Casa Blanca’

Den här orientliljan får stora, klockformade vita blommor. Ståndarknapparna är brunorangea och hjälper till att framhäva hur vit resten av blomman är. Doften är söt. Casa Blanca blir 90-120 cm hög och brukar blomma i juli – augusti.

Orientlilja ’My Wedding’

Det här är en sofistikerad dubbelblommande kritvit orientlilja som blivit en favorit för brudbuketter. Jämfört med de flesta andra orientliljor är doften inte lika starkt kryddig. Blomningstiden brukar inträffa i juli – augusti. Det är ovanligt att My Wedding blir högre än 80 cm.

Orientkejsarlilja (trädlilja) ’Pretty Woman’

Det här är en gigantisk lilja så den brukar inte användas i blombuketter. Den behöver ha plats som en buske i trädgården och kan bli uppemot 150-180 cm hög. I juli får den enorma vita blommor och blomningen kan pågå långt in i september om vädret tillåter. Det är bäst att plantera Pretty Woman i full sol men på en lite skyddad plats, så att inte vinden skadar den.

Liljor som inte är liljor

När man letar efter lämpliga liljor att plantera i trädgården kan det vara bra att tänka på att i både svenskan och engelskan finns det många växter som har ordet lilja respektive lily i namnet utan att faktiskt vara en del av Liljesläktet (Lilium), eller ens ingå i familjen Liljeväxter (Liliaceae). De kan alltså vara omöjligt att hitta dem under rubriken Liljor på trädgårdssajter. Det samma gäller när du letar efter skötselråd – att en viss växt har ordet lilja i sitt trivialnamn innebär inte att den faktiskt är en del av Lilium eller Liliaceae.

Här är några få exempel på växter som kallas liljor utan att vara liljor i botanisk mening:

  • Amazonlilja är en växt släktet euchariser och tillhör familjen amaryllisväxter.
  • Ampellilja är en växt i Ampelliljesläktet och tillhör familjen sparrisväxter.
  • Apostlalilja är en växt i apostlaliljesläktet och tillhör familjen irisväxter.
  • Doftlilja är en växt i gladiolsläktet och tillhör familjen irisväxter.
  • Flasklilja är en växt i flaskliljesläktet och tillhör familjen stickmyrtenväxter.
  • Kafferlilja är en växt i mönjeliljesläktet och tillhör familjen amaryllisväxter.
  • Kanarisk strandlilja är en växt i strandliljesläktet och tillhör familjen amaryllisväxter.
  • Karibisk spindellilja är en växt i spindelliljesläktet och tillhör familjen amaryllisväxter.
  • Mönjelilja är en växt i mönjeliljesläktet och tillhör familjen amaryllisväxter.
  • Påsklilja och Pingstlilja är växter i släktet narcisser och tillhör familjen amaryllisväxter

Exempel på växter som visserligen tillhör familjen Liliaceae men inte släktet Lilium är Kungsängslilja, Kejsarkrona och alla de andra medlemmarna av klockliljesläktet (Fritillaria).