.
Asiatlilja är inte en art eller släkte, utan namnet på en viss grupp i familjen liljeväxter som skapats genom hybridisering. Många olika arter har bidragit med genetiskt material till den här gruppen, bland annat brandlilja (Lillium bulbiferum), eldlilja (L. davidii), mongollilja (L. pensylvanicum), rosenlilja (L. cernuum) och stjärnlilja (L. concolor).
I svenska butiker brukar medlemmar av den här gruppen vara märkta Asiatlilja – Lilium Asiatiska Gruppen. I det engelskspråkiga International Lily Register, som publiceras av Royal Horticultural Society i Storbritannien, motsvarar detta Group 1 – Asiatic Hybrids.
Gruppen kan vidare delas in i tre undergrupper:
Asiatliljor blir fina både direkt i gräsmatan, i rabatter och i stora urnor. Det går att samplantera dem med buskar, så länge de får tillräckligt med sol. De blommar vanligen i juli-augusti, ibland även in i september. När blomningen är över vissnar hela plantan ned och vilar sig tills nästa år.
Asiatliljor vill helst ha mycket sol, men brukar klara sig även i halvskugga. Stjälkarna brukar bli ganska höga, uppemot 80-90 centimeter för många av sorterna, och de kan fara illa av hårda vindar, så plantera helst i ett skyddat läge.
Man brukar plantera lökarna på hösten, från september och frammåt, men inte efter att det blivit tjäle i jorden. Det brukar också gå bra att plantera lökarna under vår eller försommar, i mars – maj.
Asiatliljor är mycket vackra som snittblommor.
Den här sorten har en annorlunda blomform än de flesta andra asiatliljor och får upprätta blommor som påminner om akleja. Blommfärgen är aprikos och blomningsperioden juli – september.
Apricot Fudge brukar inte överstiga 70 centimeters höjd.
Asiatliljan ´Blacklist´ får starkt brun-rödlila blommor som är så mörka att de i vissa ljus ser svarta ut.
Bright Diamond är en asiatlilja som får eleganta vita blommor.
Kronbladen är varmgula vid spetsarna, och övergår sedan i chokladbrunt eller mörkt rödlila närmare centrum. Själva centrum har en gul grundfärg, vilken är dekorerad med fläckar i chokdladbrunt/mörkt rödlila. Easy Dance blir cirka 70 cm hög.
Kronbladen är gräddvita till beigegula, och dekorerade med täta kluster av små fläckar som går i chokladbrunt till mörkt rödlila. Ju närmare centrum, desto mer fläckar.
Det här är en ovaligt hög asiatlilja som kan bli uppemot 110 cm.
Det här är en låg asiatlilja som inte brukar bli högre än 45 cm. Den väljs ofta där man inte har tillräckligt med plats för en hög asiatlilja, till exempel när man vill plantera i en urna på balkongen. Inuvik fungerar även när man vill ha en jämförelsevis låg asiatlilja planterad framför en högre växt, och passar också att skörda som snittblomma. Den är härdig i odlingszon I och II i Sverige. Bor man i en högre odlingszon behöver man ta in och övervintra lökarna under den kalla säsongen, och sedan plantera ut dem när vädret tillåter.
Landini får mörka blommor i choklad/vinrött.
Det här är en av de asiatliljor där kronbladen har kontrasterande färger, och i det här fallet rör det sig om gräddvitt som kontrasterar mot kaffebrunt/mörkt lilarött. I centrum är blomman vit, sedan vidtar det mörka fältet, därefter följer en bit med mörka markeringar mot gräddvit bakgrund, och sedan blir det helt gräddvitt ute i spetsarna. Netty´s Pride blir vanligen kring 70 cm hög.
Som namnet antyder för den här asiatliljan orangea blommor. De orangea blombladen är dekorerade med prickar i en mörkare rostorange färg.
Asiatlilja ’Pearl Loraine’ får röda blommor med tydliga nerver.
Asiatlilja ’Pearl Melanie’ får knallgula blommor.
Kronbladen är mörkt vinröda i centrum och övergår sedan till en ljusare cerizeröd färg. Den här asiatliljan kan bli 100 cm hög.
Den här asiatliljan producerar vackra blekrosa blommor som sitter på höga, stadiga stjälkar.
En imponerande lilja som blir ett exotiskt inslag i trädgården. Den får enkla blommor där grundfärgen är orange, men där en stor del av kronbladen är täckta av täta kluster av små fläckar vilka går från chokladbrunt längre ut till rödbrunt nära centrum. Nära centrum bildas sammanhängande rödbruna fält, medan prickigheten är tydligare närmare spetsen. Längst ut brukar kronbladet vara utan bruna inslag. De orangea pistillerna syns tydligt mot blommans mörkt rödbruna centrum.
Till skillnad från många andra asiatliljor brukar ´Trendy Las Palmas´ inte bli högre än 50 cm. Blomningstiden brukar infalla i juni-juli.
Det här är en asiatlilja som kan bli uppemot en meter hög.
Blommorna har ett mycket intressant utseende i olika nyanser av gul, röd och orange. Kronbladet har blekorangea spetsar, övergår sedan i gult, och därefter följer en bit nära centrum där den gula bakgrundsfärgen är översållad av prickar i mörkrött till mörklila – ibland så många att sammanhängande fält bildas och helt skymmer den gula färgen.
Blommorna doftar kryddigt.
Härdig i odlingszonerna I och II i Sverige. I högre odlingszoner behöver man ta in och övervintra lökarna. Man gör på samma vis som när man tar in och övervintrar dahlior.