.
Kallor (Zantedeschia) är ett litet släkte som bara innehåller åtta arter, och samtliga är hemmahörandes i södra Afrika, från Sydafrika i söder till Malawi i norr. Flera arter, hybrider och sorter hålls som krukväxter i Sverige och är omtyckta snittblommor. När det gäller att hålla kallor i trädgården på våra breddgrader är det nästan bara arten Vit kalla (Z. aethiopica) som används. Den klara sig på skyddade platser i södra Sverige.
Det finns väldigt många hybrider och kultivarer av Zantedeschia tillgängliga i den internationella handeln, och exakt vilka som dyker upp i de svenska butikerna varierar från år till år.
I allmänhet brukar vitblommande kallor härstamma från arten Z. aethiopica, medan de kallor i handeln som blommar i nyanser av gult, orange, rött eller lila tenderar att härstamma från Z. albomaculata, Z. elliottiana,Z. pentlandii och/eller Z. rehmanni.
När det gäller att hålla kallor i svenska trädgårdar är det helt klart den här arten och dess kultivarer som dominerar. I det vilda växer den huvudsakligen i våtmarker, och så länge man ger den tillräckligt med vatten och näring håller den sig grön och fin. Den har dock förmågan att fälla sina blad om det skulle uppstå en period där det blir brist på vatten och näring.
Z. aethiopica brukar överleva lätt frost i trädgården om den mår bra i övrigt. Det här är över lag en stark och robust växt, som kan anpassa sig till många olika jordmåner. I vissa delar av världen räknas den till och med som ett invasivt ogräs, bland annat för dess goda förmåga att sprida sig via rhizomerna.
Det finns exempel på kallor av den här arten, inklusive vissa kultivarer, som överlevt vintrar där temperaturen sjunkit till under 20 C minusgrader. Själva plantan ovan jord vissnar ned, men rhizomen överlever. Detta är dock inte något man kan ta för givet.
Släktet Zantedeschia är populära prydnadsväxter och med människans hjälp har Zantedeschiorna spridit sig till många olika delar av världen, och i vissa fall även förvildat sig. Släktet Zantedeschia introducerades till Europa redan på 1600-talet då man började importera Z. aethiopica.
Numera finns det förvildade populationer av Zantedeschia rapporterade från Europa, Nordamerika, Centralamerika, Sydamerika och Australasia. I vissa länder och regioner klassificeras de (eller någon viss art av Zantedeschia) som en problematisk invasiv växt.
Arterna i släktet Zantedeschia är giftiga för människor och vissa djur. Hela växten är giftig, och det är framförallt de nålformade kristallerna av kalciumoxalat som ger symptom.
Man behöver inte förtära växten för att få symptom, utan kontakt med hud eller slemhinnor kan vara tillräckligt för att skapa lokal irritation, sveda och domningar. Vid förtäring kan man även få symptom från matsmältningssystemet, såsom illamående, kräkningar och diarré.
I vissa kulturer äter man bladen efter att ha tillagat dem på ett vis som gör dem ofarliga.
För mer information, kontakta Giftinformationscentralen.
Släktet Zantedeschia har fått sitt namn efter den italienske botanisten Giovanni Zantedeschi (1773-1846).
Under den viktorianska eran ansågs kallorna, på grund av blommans form, bära på en sexuell symbolik. Denna idé lyftes sedan upp igen av Sigmund Freud och av vissa konstnärer, bland annat Diego Rivera i Mexico och Georgia O´Keeffe i USA.